2011/01/22

Lazítás török módra - piknikezés Beyaz Sunál

Törökországban a szabadidő eltöltésének egyik legkedveltebb módja a piknikezés. Az emberek többsége minden alkalmat megragad arra, hogy a családdal vagy a barátokkal együtt kimehessen a szabadba. Felpakolják a szamovárt, ennivalót, grillrácsot, és irány a helyi park, bármilyen, akár csak egy pokrócnyi füves terület, a tengerparti sétány vagy a hegyoldal. A piknikezés során elfogy végtelen mennyiségű tea, az asszonyok megterítenek, beszélgetnek, esetleg hangszer is kerül, de az szinte biztos, hogy a társaságból valaki egyszer csak énekelni kezd.




Beyaz su (Ava Spî) Midyat környékének egyik legnépszerűbb piknikező helye. Sivrice (Dalîn) falu mellett, Midyat és Nusaybin között található, de Mardinból, vagy akár Diyarbakırból is eljönnek idáig a családok, hogy egy kellemes napot töltsenek el beszélgetéssel, zenével. Na és persze nem hagyják ki a hely specialitását, a grillezett halat sem.







Magát a piknikező helyet a Beyaz Su (Ava Spî) nevű kis folyócska mellett találjuk. Az aszfaltúton számtalan tábla jelöli a letérőket, éttermeket. A vizet csatornákba is kivezették, így az egész területet behálózza a frissen csobogó víz. A kiépített padok a víz fölé nyúlnak. Párnákra dőlve hűsölhetünk az árnyékban vagy lógathatjuk a lábunkat a vízbe. A sekély részeken gyerekek játszanak, a mélyebb, nagyobb sodrású szakaszokon időnként férfiak merészkednek a jéghideg folyóba.


Egészen biztosan találkozunk énekmondókkal – gyerkek, férfiak járnak körbe és ülnek oda a társaságokhoz, hogy zenéljenek. A kemençe, egy három húros hegedűféleség kíséretére énekelnek helyi dalokat. Egy legenda a furulyát kapcsolja Beyaz Su-hoz: állítólag egy pásztor Batmannál a vízbe ejtette a furulyáját, ami azután itt bukkant elő újra.






Aki eljut idáig, ne hagyja ki a grillezett halat kínáló éttermeket. A halat helyben, a folyóban fogják, megtisztítják, fűszerezik és máris kerül a grillrácsra. Mi lehetne tökéletesebb befejezése egy kellemes, lazítós napnak?



És végül valami, amivel máshol nem találkoztunk. A piknikezőhely bejáratánál kisebb bazárt találunk. Ez teljesen rendben is van. Árulnak itt szőnyeget, kendőt, labdát, édességet és ... kitömött állatokat. Sokat. Galambot, kecskét, birkát, nyulat, kitalált állatokat. Az árusok büszkén kínálják portékájukat, és szemmel láthatóan nem marad a nyakukon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése